Danes je 13.7.2024

Input:

Odgovori na kontrolna vprašanja

23.4.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

Odgovori na kontrolna vprašanja

1. Družba A s slovensko ID številko od družbe B z avstrijsko ID številko kupi blago, ki se nahaja pri družbi B v Sloveniji. V zadevnem primeru gre za pridobitev blaga znotraj Unije.

a) DA

b) NE

Skladno s prvim odstavkom 11. člena ZDDV-1 pridobitev blaga znotraj Unije« pomeni pridobitev pravice razpolaganja na premičninah, kot da bi bil pridobitelj lastnik, ki jih pridobitelju odpošlje ali odpelje v Slovenijo iz druge države članice prodajalec ali sam pridobitelj ali druga oseba za račun enega od njiju. V zadevnem primeru gre tako le za lokalno dobavo blaga na ozemlji Slovenije.

2. Družba A s slovensko ID številko kupi blago pri malemu davčnemu zavezancu v Italiji. V zadevnem primeru gre za oproščen promet, zato družba A v Sloveniji DDV ne obračuna.

a) DA

b) NE

2.a točka prvega odstavka 3. člena ZDDV-1 določa, da so predmet DDV med drugim tudi pridobitve blaga znotraj Unije, ki jih na ozemlju Slovenije, opravi za plačilo davčni zavezanec v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, če je prodajalec davčni zavezanec v drugi državi članici, ki v skladu z zakonodajo te države članice ni oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec.